Vanliga frågor

Hur ska jag förvara min ved? Vilken rökgastemperatur är lämplig på min panna? Svar på detta och mycket mer hittar du här.

Buffert® Ackumulatortankar isolerade & oisolerade (2)

Hur stor och vilken typ av ackumulatortank ska jag ha?

En ackumulatortank ska alltid vara så stor att den kan ta emot värmen från ett fullt vedinlägg i pannan. Det bästa valet är en stor tank istället för flera små, eftersom den tar mindre plats, vanligtvis är billigare i inköp, kräver färre rördelar och mindre rörarbete och har en mindre yta att isolera, vilket ger mindre värmeläckage. Om det är trånga passager som tanken skall igenom finns det rektangulära tankar som kan måttbeställas.

Använd vår beräkningsguide för att få en rekommendation för just ditt behov!

Var denna information hjälpsam?

17 st
13 st

Ska jag koppla bort alla tankar utom en på sommaren?

Om du har flera tankar kan du stänga av alla utom den med varmvattenberedare när du använder elpatron eller pelletsbrännare för uppvärmning. Vid vedeldning finns det ingen anledning till detta eftersom eldningsintervallen blir kortare och man får elda oftare och mindre.

Var denna information hjälpsam?

37 st
2 st

Pannor (1)

Vilken rökgastemperatur är lämplig för min panna?

Rökgastemperaturen ska vara så hög att kondens i skorstenen undviks. Häng ned en termometer en halv meter ned i skorstenen och kontrollera att temperaturen är minst 80 grader. Är temperaturen lägre ska en eller flera turbulatorer tas ur konvektionstuberna i pannan. Är temperaturen däremot för hög kan en eller flera turbulatorer stoppas i pannan.

Var denna information hjälpsam?

57 st
23 st

Solo Innova (1)

Går det att koppla in pelletsbrännare i Solo Innova?

Ja, det går bra! Det ska vara en brännare som brinner framåt eller vissa uppåt, med riktplåt (som riktar lågan snett framåt). 

I Solo Innova ska den också sitta i undre luckan (absolut aldrig i övre). Det finns en pelletsbrännarlucka, art 6201419, som man skiftar med askluckan vid användning. 

Man kan givetvis sätta brännaren direkt i orginalluckan vid permanent drift.

Var denna information hjälpsam?

24 st
5 st

Vedpannor (3)

Hur ska jag förvara min ved?

Veden ska sågas och klyvas senast i mars om veden skall användas samma år. Vedtraven ska göras så att vinden kommer åt att torka veden. Om den ska täckas kan man lägga en plåt eller presenning på ovansidan, men aldrig ned på sidorna.

Var denna information hjälpsam?

20 st
4 st

Hur ofta behöver jag sota min panna?

Våra vedpannor bör sotas ur med ungefär 4 veckors mellanrum. Kontrollera vilken rökgastemperatur du har när pannan är nysotad. När temperaturen stigit cirka 40 till 50 grader är det dags att sota ur pannans konvektionstuber igen. För att få bästa eldningsekonomi är det viktigt att pannan sotas ur regelbundet.

Var denna information hjälpsam?

50 st
8 st

Hur ska jag förvara min ved? Vilken rökgastemperatur är lämplig på min panna? Svar på detta och mycket mer hittar du här.