Bergvärmeepoken närmar sig sitt slut. 31 december 2016 är sista dagen det är tillåtet att installera bergvärme.

den 1 april 2015 08:50

Efter att ha mätt upp alarmerande låga värden på grundvattentemperaturen på flera orter i Sverige meddelade idag Energimyndigheten att det inte får installeras fler bergvärmepumpar efter den sista december 2016.

Det drastiska beslutet togs tidigt på morgonen idag eftersom att temperaturen nått kritiska nivåer på flera håll. Om vi fortsätter att kyla av grundvattnet för att värma våra fastigheter finns det risk för en ny istid kan man läsa på Energimyndighetens hemsida.

Det är väldigt ovanligt att vi tar så drastiska beslut, men med tanke på resultatet av våra mätningar var det dags att ta ett beslut innan det är för sent, skriver de vidare. Vi vill inte ställa till det för dem som redan har beställt eller är på gång att beställa sin bergvärmelösning. Säljstopp blir den sista juni 2016 så att det finns 6 månaders möjlighet till installation.

 

Svenska Bioenergiföreningen välkomnar beslutet och jublar över att det äntligen har tagits. Det hjälper ju våra medlemmar att sälja sina miljövänliga lösningar som inte påverkar grundvattnet, kan man läsa i pressmeddelandet på deras hemsida.

 

 

 

 

I dag är det 1 april!

Vi på Baxi önskar dig en "lurig" och skojfrisk 1 april och en efterföljande skön avkopplande påskhelg.

Tillbaka till nyheterna