Pannverkningsgrad eller säsongsverkningsgrad?

Vad är det som gäller när du ska installera en ny panna? Vad är skillnaden och hur tar du reda på att en panna klarar dagens krav?

Som tillverkare / försäljare av pannor krävs det att vi redovisar säsongsmedelverkningsgraden på energimärkningsetiketten (sk Energy Label). En säsongsmedelverkningsgrad ligger cirka 10 % lägre än pannverkningsgraden. Detta ställer till det när man läser vad som krävs enligt Boverkets Byggregler (BBR).

Enligt BBR krävs en pannverkningsgrad på minst 87%, vilket många blandar ihop med säsongsmedelverkningsgraden. Detta gör att man lätt kan tro att en ny panna klarar de regler och krav som finns.

Det finns ett bra sätt för dig att ta reda på om en panna är ok att installera:
När du väljer panna ska du därför kontrollera att den är CE-märkt och att angiven säsongsmedelverkningsgrad klarar ekodesignkraven på 77 % respektive 75 % beroende på pannans effekt.

Du kan alltid lita på att våra pannor som vi säljer uppfyller aktuella krav och regler. Har du frågor är du alltid välkommen att maila eller ringa oss så hjälper vi dig att få svar på dina frågor.

För mer information, besök SBBA:s informationssida om pannverkningsgrad.

Fakta om kampanjen

Kampanjen giltig till

31 mars 2021

Produkter i kampanjen

2020-05-28

Ecodesignkraven

Ecodesigngodkända fastbräslepannor.

2020-04-28

Prisvärd uppvärmning och kyla.

För det stora eller lilla huset.

2020-01-27

Vårt breda sortiment av vedpannor.

Vi har nu 7 modeller som klarar Ecodesignkravet som trädde i kraft 1/1 2020.

2019-11-14

Fastbränslepannor

Produktkraven för fastbränslepannor antogs av EU-kommissionen i juli 2015. De första kraven för energimärkning träder i kraft i april 2017 och för ekodesignkrav i januari 2020.